Begin van de pagina
Service-gebied
Servicemenu
Hoofdinhoudsgebied

De Hogere Bestuursrechtbank van Münster wijst de rechtszaak af 

Verlenging van de openingstijden blijft van kracht

Dtm fahnen preview 1

Tijdens de zitting van vandaag heeft de Hogere Bestuursrechtbank (OVG) Münster de verlenging van de openingstijden voor Dortmund Airport, toegekend door de districtsregering van Münster, bevestigd. De tweede aanvullende goedkeuring van 9 juni 2023, die het de luchthaven mogelijk maakt ook de late avonduren te gebruiken voor vliegverkeer, werd onlangs door drie particulieren aangevochten. Deze klacht is nu afgewezen.

De openingstijden blijven hetzelfde

Met de vandaag afgegeven bevestiging blijven de volgende openingstijden op Dortmund Airport van kracht:

  • Geplande vertrekken van 06.00 uur tot 22.00 uur; vertraagde vertrekken tot 22.30 uur
  • Geplande landingen van 06.00 uur tot 22.00 uur (+ gemiddeld 4 geplande landingen per dag tot 23.00 uur); vertraagde landingen tot 23.30 uur
  • Maandelijks zijn in totaal 16 vertraagde starts en landingen toegestaan (andere vereisen de goedkeuring van de lokale luchtvaartautoriteit).

Luchthavendirecteur Ludger van Bebber reageert opgelucht op het vonnis: “De verlengde openingstijden betekenen voor ons een aanzienlijke winst in de concurrentie met andere Duitse en Europese luchthavens en verhogen daarnaast de efficiëntie van de luchthaven. Zowel in het kader van de meest efficiënte routeplanning van de luchtvaartmaatschappijen als bij onvoorziene omstandigheden of vertragingen bieden deze openingstijden ons de nodige flexibiliteit. We zijn dan ook zeer tevreden dat de klacht is afgewezen en hopen dat de procedure nu definitief is afgerond.”

Luchtvaartmaatschappijen integreren de avonduren na 22.00 uur in de planning van hun vliegtuigen om bijvoorbeeld noodzakelijke retourvluchten naar thuishavens betrouwbaar te kunnen uitvoeren. Reeds in 2021 had de OVG het belang van extra bewegingen tijdens de avonduren vastgesteld om de concurrentiekracht van de luchthaven te waarborgen, maar tekortschoot op het gebied van geluidsbescherming. Met de tweede aanvullende goedkeuring zijn deze tekortkomingen nu verholpen.

Over de procedure

Eind 2010 heeft de raad van toezicht van de luchthaven, met goedkeuring van de gemeenteraad van Dortmund, de luchthaven Dortmund verzocht een aanvraag in te dienen voor uitbreiding van de openingstijden vanwege de toegenomen vraag in het luchtverkeer. Dit werd gevolgd door goedkeuring door de districtsregering van Münster in mei 2014, die op haar beurt in december 2015 door de OVG Münster onwettig en niet-afdwingbaar werd verklaard. In de aanvullende procedure

werden de geïdentificeerde afwegingstekorten verholpen. In augustus 2018 verleende de districtsregering van Münster de aangevulde bedrijfsurenvergunning, die in januari 2022 wederom door de OVG als onrechtmatig werd verklaard. De bedrijfsuren werden echter niet opgeheven; de resterende tekortkomingen in de overwegingen konden in een verdere procedure worden verholpen. In juni 2023 heeft de districtsregering van Münster de tweede aanvullende vergunning afgegeven. Hiertegen werd in augustus 2023 een rechtszaak aangespannen bij de OVG.

De voortgang van de procedure is nog onzeker

Het Oberverwaltungsgericht laat geen beroep tegen het vonnis toe. De eisers kunnen echter nog steeds een klacht over niet-toelating indienen bij de Federale Administratieve Rechtbank.